Toplotne pumpe

Toplotne pumpe - ekonomski i energetski najefikasniji sistem za grejanje i hlađenje

Toplotna pumpa je uređaj pomoću koga se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prenos toplotne energije troši se određena energija koja je nekoliko puta manja od prenete.

U praksi se toplotne pumpe najčešće koriste za grejanje u zimskom periodu i hlađenje prostora u letnjem periodu, kao i dogrevanje bazena.

U zavisnosti od sredine iz koje se preuzima besplatna toplotna energija i sredine u koju se ona prenosi postoji više tipova toplotnih pumpi. Najčešća su dva osnovna tipa: vazduh-voda i voda-voda. Na primer, toplotna pumpa vazduh-voda izvlači toplotu iz spoljašnjeg vazduha i predaje je vodi koja se nalazi u cevima koje zagrevaju vaš dom. Bitno je napomenuti da ugradnja ovakve pumpe zahteva najmanja investiciona ulaganja. Kada je zemlja izvor energije to se izvodi pomoću podzemnog kolektora ili podzemne sonde.

Najnovije generacije toplotnih pumpi imaju izuzetno nisak nivo buke,  stilizovan dizajn koji se uklapa u svaku prostoriju, a značajno poboljšavaju energetsku efikasnost.

Godišnji troškovi kod grejnih sistema sa toplotnim pumpama uštede i do 65% sredstava u odnosu na konvencionalne grejne sisteme poput elektro-kotlova i TA peći, jer preuzimaju 65% besplatne energije iz okruženja. Onih 35% ostavljeni su korišćenju električne energije koja je neophodna kako bi se energija iz jednog okruženja prebacila u drugo. Ta energetska efikasnost se izražava preko koeficijenta učinka - COP. To je odnos između energije koja je uložena i energije koju dobijamo na izlazu za grejanje. Tako za 1 utrošeni kilovat (kwh) električne energije za izvlačenje toplote iz obnovljivih izvora dobijamo 3kwh energije grejanja. Što je veći koeficijent (COP), to je bolja energetska efikasnost sistema. Proračun optimalnog kapaciteta toplotne pumpe vrši se na osnovu detaljnog projekta objekta i zahteva kupca. Što je kuća bolje izolovana – sistem je efikasniji.  Ali praksa kaže da je svaka kuća priča za sebe, pa je najbolje da naši tehničari utvrde pravo stanje stvari.

Toplotne pumpe su lake za održavanje, odnosno,  održavanje ovog sistema podrazumeva preventivne preglede, kao i čišćenje spoljašnjih jedinica, ukoliko ima potrebe.  Ovo je uređaj koji radi po principu "uključi i zaboravi". Dim i dimnjak, pepeo i loženje, "curenje" i kondenzacija kotla prvog dana pašće u zaborav.

Takođe, sistem toplotne pumpe smanjuje emisiju ugljenika u vazduhu i na lak i brz način izvlači energiju iz jednog okruženja i predaju ga u drugo.

Toplotne pumpe su zaista pametna investicija. Iako zahtevaju viša početna ulaganja, gledano na duže staze donose ogromnu uštedu.

Sistem će se najbrže otplatiti ukoliko zamenjuje sistem grejanja na struju, lož ulje, ugalj i drva.

Ovo je jedan od retkih sistema kod koga zaista važi ono "nema laži, nema prevare". Od prvog trenutka kada je uključite, npr. Viessmann toplotna pumpa Vam u direktnom prenosu pokazuje koliko je kWh el.energije potrošila, koliko dana već radi, koja je bila prosečna spoljna temperatura od početka grejne sezone, crta Vam dijagram potrošnje za svaki dan u nedelji... Na taj način Vi ste verovatno po prvi put "za volanom" svog sistema grejanja, bez poznatih sumnji, "platio sam 10 kubika drva, ali koliko sam dobio?", ili "šta li su sipali u ovo lož ulje?" ili "Plaćam ugalj, ali dobijam li i šljaku pride?".

Toplotna pumpa može Vaš dom takođe veoma efikasno i povoljno da greje i uz pomoć radijatora ili podnog grejanja. Ako je Vaš sistem radijatorskog grejanja dimenzionisan kao niskotemperaturni, toplotna pumpa će bez problema da Vam omogući pun komfor i toplinu.

Grejanje sanitarne vode je standardna mogućnost kod svih Viessmann toplotnih pumpi. Priprema sanitarne vode se vrši automatski i nekoliko puta je povoljnija od standardnog načina zagrevanja vode preko električnih ili plinskih bojlera.

Za sva pitanja i objašnjenja stojimo Vam na raspolaganju. Možete nas kontaktirati putem telefona ili emaila.